Artista Ionela Lungu și personajele lui Creangă

Ionela Lungu este meșter popular; ea modelează folosind huma din Humulești personaje din opera marelui povestitor și scriitor moldovean, Ion Creangă. Pe Ionela o puteți găsi acasă, unde își are atelierul iar, dacă veți întreba de ea, cu siguranță vă va deschide poarta. Sculpturile ei se mai găsesc la târguri de artă populară sau, pe timp de vară, la baza Cetății Neamț, unde are un mic magazin.

Noi am cunoscut-o pe artistă și am fost impresionați de ambiția, perseverența și de povestea ei. Ionela Lungu însăși își are locul printre personajele desprinse din peisajul humuleștean al lui Creangă.

Născută și crescută departe de plaiurile moldave, în Tulcea, povestea Ionelei trece prin București, unde îl cunoaște pe actualul ei soț, apoi se mută în Humulești, Târgu Neamț – orașul de baștină al lui Cristi Lungu.

Cei doi, talentați fiind,  au început mai mult din joacă să creeze, ba din lemn, ba din pământ, lucruri inedite. Așa, dintr-o joacă, ne povestește artista că a descoperit chipurile lui Dănilă Prepeleac, Moș Vasile sau pe cel al mătușii Mărioara.

Atelierul celor doi este în sine un univers fascinant și plin de povești pentru oricine  îi calcă pragul. Partea Ionelei e ticsită de chipuri din humă, vopseluri, pensule și figurine haioase. În cealaltă parte, baltage, toiage, dălți, un ciocan și o trusă cu scule, lăsată parcă intenționat deschisă, pe masa de lucru.

La plecare, Ionela ne-a dat fiecăruia câte o punguță cu doi bani, asta așa, ca să avem la noi mereu ceva din lumea basmului.

Ionela este pasionată și de fotografie și povestit, lesne de văzut din blogul cu „Povești De Pe Ozana” și în pagina ei de Facebook.

   $ s

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *