Conacul Polizu

Noblețe românească
Istorie a stilului. Oda a rasfatului. Bine intreg.
Conacul Polizu se afla printre frumoasele dealuri moldave. A fost construit intre anii 1880 – 1887 de omul politic Constantin Ghika-Deleni, in satul Maxut, judetul Iasi.
Conacul de la Maxut este deopotriva un edificiu cu valoare arhitecturala, dar si cu valoarea memorialistica in calitatea lui de loc de intalnire al boierimii moldave si bucurestene la finele veacului al XIX-lea si sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial. Intre inaltii oaspeti ai locului, s-au numarat in anii Primului Razboi Mondial, cand se aflau la Iasi in refugiu, Regina Maria, principia Ileana si Nicolae, care au revenit ulterior in 1926, lasand marturii scrise despre trecerea lor la Maxut, ca oaspeti ai cuplului Alexandrina si Niculae Polizu Micsunesti.
Sosirea la Harlau, care este atat de plin de amintiri de razboi. […] primire calduroasa la gara. Sotii Polizu, tinerii Ghica-Deleni, generalul Zadic, oficialitati etc. (…) Restul zilei a fost petrecut mai mult sau mai putin la Macsut, unde ospitalitatea lor este cu adevarat moldoveneasca. Un pranz extraordinar, cu vinuri excelente […] Inapoi la Macsut, ca sa facem o plimbare prin vie si sa luam o cina devreme […]. Grupul a fost cat mai placut si mai vesel posibil si oamenii din Macsut erau deosebit de incantati. Sursa informației: website-ul Conacului Polizu