Ghiocei sălbatici la Pângărați

Așa, ca de început de martie, am ales un traseu ușor și fermecător, prin pădurile și pe crestele Pângărațiului. Aproape de înălțimi, ascunși pe sub crestele împădurite, puteți găsi deseori ghiocei, cei mai sălbatici dintre ei. Bucurați-vă de ei acolo și permiteți-le să bucure și alți drumeți.

O poiană cu brândușe, lăcrămioare sau ghiocei – nimic mai suprinzător și mai înduioșător decât o astfel de descoperire care să vestească puterea și farmecul primăverii. Regiunea de Nord-Est este bogată în astfel de comori pe care le poți găsi aproape în orice drumeție. De vizitat și respectat: rezervațiile floristice de o frumusețe unică, precum „Fâneţele seculare de la Ponoare”,  Pădurea Zamostea (Suceava) sau „Movila lui Burcel (Vaslui)”   –  acestea sunt cele mai cunoscute poieni cu flori sălbatice.

Însă, după cum spuneam, locurile sălbatice nu sunt o raritate, din fericire, iar traseele de drumeție care să includă așa ceva sunt nenumărate. Așa, ca de început de martie, am ales un traseu ușor și fermecător, prin pădurile și pe crestele din zona Pângărațiului, la 14 kilometri de Piatra Neamț. Aproape de înălțimi, ascunși pe sub crestele împădurite, puteți găsi deseori ghiocei, cei mai sălbatici dintre ei. Bucurați-vă de ei acolo și permiteți-le să bucure și alți drumeți. Pe la început de martie, e și sezon de urzici și e timpul pentru re-alimentarea cu fier cât pentru un an întreg. Ei, pe acestea vă putem sfătui să le culegeți liniștiți, dar mai degrabă din locuri izolate, departe de drumuri circulate, de praf și noxe.

O plimbare lejeră, cu făcut de fotografii, cules de urzici, admirat frumusețea pădurii izolate ar putea însemna aproximativ 6 ore, cu pornire din Pângărați, se urcă până în creastă, după care urmați creasta dintre Pângărați și Pângărăcior până în Culmea Potociului. Returul se face în sens invers, pe același traseu sau, mai pe vale, pentru cei mai aventuroși.

 
$ s