SPĂRGĂTORUL DE NUCI

02dec20:0020:00SPĂRGĂTORUL DE NUCI20:00 - 20:00

Time

(Saturday) 20:00 - 20:00

Event Details

SAINT PETERSBURG CLASSICAL BALLET

SPARGATORUL DE NUCI
Balet in 2 acte
2 decembrie orele 20:00 Casa de Cutura a Studentilor Iasi
🎫Pret: 150 lei

Libretul: Marius Petipa, după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E. T. A. Hoffmann „Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor’’
Muzica : P.I.Ceaikovski
Coregrafia: Marius Petipa , Vasily Vainonen
Scenografia: Evgeniy Gurenco
Director artistic: Andrei Batalov
CLARA: Olga Golitsa
PRINTUL: Denis Nedak
Premiera mondială: 06 decembrie 1892, la Teatrul Mariinski din St.Petersburg.
www.batalov-ballet.ru
"Spărgătorul de nuci" are un loc aparte printre lucrările ulterioare de Ceaikovski; Acesta se află în afară de tradiția genului de balet, unde a aplicat imagini muzicale novatoare.
In diferite versiuni numele personajului principal este Clara sau Marie.

ACTUL I
Acţiunea se desfăşoară într-un mic orăşel din Germania. În casa domnului Stahlbaum domneşte atmosfera de sărbătoare din ajunul Crăciunului. Părinţii fac ultimele retuşuri la pomul de iarnă, aşezînd lîngă el cadourile pentru copii. Se aprind beculeţele şi se deschide uşa. Clara și Fritz, copiii domnului Stahlbaum dau buzna în cameră. Îi urmează verii şi verişoarele cu părinţii lor. Copiii se aşează în rînd şi încep un marş voios.
După dansul adulţilor vine şi unchiul Drosselmeyer, care este nașul micuților Fritz şi Clara
Acesta este aşteptat cu nerăbdare, căci le aduce copiilor, de fiecare dată, surprize neobişnuite. Nu-i va dezamăgi nici acum. El le-a pregătit un cadou nemaipomenit, un Spărgător de nuci, o păpuşă nostimă care cu uşurinţă sparge nucile. La început copiii se bucură, apoi încep să se certe din cauza cadourilor. Fritz câștigă disputa, iar Clara izbucnește în lacrimi. Pentru a o consola, unchiul Drosselmayer îi dă fetei Spărgătorul de nuci. Fritz îl azvîrle rîzînd şi îl strică, în timp ce Clara îl consolează. Între timp s-a făcut tîrziu. Mama îi trimite pe copii la culcare. Musafirii se retrag. Clara își ia rămas bun de la Spărgătorul "bolnav" şi copii se duc la culcare.
După puţin timp Marie se întoarce în camera festivă. Adoarme în fotoliu şi astfel evenimentele acestei seri continuă.
În lumina lunii, pomul de Crăciun, devine tot mai mare, ocupînd o mare parte a camerei. Aici domneşte o atmosferă fantastică şi misterioasă. Apare Drosselmeyer care nu este doar naşul lui Fritz și Clara – el se transformă într-un adevărat magician. La un simplu gest al mînii lui totul în jur învie: pereţii se dau în lături. Treptat, jucăriile prind viaţă şi încep a creşte. Subit îşi face apariţia din toate părţile o armată întreagă de şoareci conduşi de regele lor şi se apropie de fată. Ea, înfricoşată, îi goneşte. Păpuşile sunt agitate şi speriate. Atunci se trezeşte Spărgătorul de nuci care, datorită ingeniozităţii şi vitejiei sale, alături de soldaţii de plumb, se luptă cu şoarecii. Bătălia nu e deloc uşoară şi Spărgătorul pare să cedeze. Clara intervine cu o lumînare aprinsă, pe care o aruncă şi reuşeşte să învingă armata de şoareci. Cîmpul de luptă rămîne pustiu. Spărgătorul de nuci stă întins jos fără suflare. Clara și păpușile îi sar în ajutor. Dar iată că se întîmplă o minune ... În faţa lui Clara , păpușa - Spărgător de nuci se transformă într-un prinţ frumos. El se apropie de ea. Clara și prietenii săi se pomenesc sub bolta cerului înstelat, lîngă Pomul de Crăciun. Fulgii de nea se rotesc într-un dans feeric.Clara şi prinţul aşezaţi într-o luntre magică, pornesc spre steaua miraculoasă din vîrful pomului. Prietenii îi însoţesc.
ACTUL II
Clara şi Prințul plutesc în luntrea magică prin împărăţia verde a Pomului de Crăciun. Împreună cu ei călătoresc şi prietenii lor. Tot mai aproape este steaua miraculoasă. Visul este aproape realizat...
Pe neprins de veste ei sunt atacaţi din nou de Regele Şoarecilor cu armata sa. Prinţul se avîntă din nou în luptă. Toţi urmăresc speriaţi lupta. Prinţul răpune duşmanul.
Prietenii sărbătoresc victoria. Păpuşile dansează. Lumînările sclipesc tot mai mult, Pomul învie. Şoarecii răi sunt învinşi! În sfârșit, Clara si Prințul ajung la Castelul trandafirilor din Împărăţia dulciurilor. Prinţul-spărgător povesteşte Zînei dulciurilor şi suitei acesteia întîmplarea, subliniind intervenţia curajoasă a Clarei împotriva regelui șoarecilor. Tînăra pereche este cinstită cum se cuvine de întreaga curte împărătească. Cele mai nostime personaje vor participa la divertismentul compus din mai multe dansuri: spaniol, arab, chinezesc, rusesc, italian, francez etc. Clara şi Prinţul execută un briliant pas-de-deux, apoi toată suflarea se angrenează în marele Vals al florilor din final.
Ce păcat că totul a fost doar un vis!
A trecut Noaptea de Crăciun, iar odată cu ea şi cele mai frumoase iluzii... Clara , care trăise un vis de poveste, stă acasă lîngă Pomul de Crăciun, iar în braţe ţine păpuşa – Spărgătorul de nuci.

Compania "St. Petersburg Classical Ballet of Andrey Batalov’’
Este creata de Andrei Batalov – prim-solist la Teatrul Mariinski .
Absolvent al Academiei de Balet Vaganova din Rusia , Andrei Batalov este pe scena de mai mult de 20 de ani. In 1992 a devenit solist al Teatrului Academic de Stat ‘’Mussorgsky ‘’ din Sankt-Petersburg iar doi ani mai târziu, devine Prim solist al Teatrului Mariinski.
El aparține unei rase rare de dansatori virtuosi cu o extraordinara tehnică care-i permite a fi
in rand cu dansatori legendari de balet din trecut și prezent ca Vestris și Nijinsky , Baryshnikov și Julio Bocca. El deține o colecție unică de premii de la diferite concursuri internaționale de balet . A fost câștigător a medaliei de aur la Concursul International de Balet de la Nagoya (Japonia, 1996) și la Paris (1997). El a câștigat premiul 2 la Concursul Internațional Rudolf Nureyev la Budapesta (1996), premiul 1 și Mihail Baryshnikov la Arabesque-96, Concursul de Balet din Perm (1996) și Marele Premiu la Concursul International de Balet de la Moscova (1997).
In repertoriu la Mihailovski (1992-1994) și Mariinsky Teatre (din 1994), Batalov executa roluri principale in urmatoarele balete : "Cavalerie halt", "La Sylphide", "Le Corsaire", "Don Quijote", "La Bayadere" "Manon", "Scheherazade", "Romeo și Julieta", etc.
La Royal Ballet danez (2000-2002), Repertoriul său a inclus roluri clasice principale, cum ar fi: Printul Siegfried ( "Lacul lebedelor"), Albert ( "Giselle") și balete contemporane de Peter Martins si
Kevin O 'Dale .
Batalov colaboreaza cu cei mai buni dansatori ai Teatrului Mariinsky - Altynay Asylmuratova, Diana Vishneva, Ulyana Lopatkina, Elvira Tarasova precum și cu legenda 1960-1970 Nadejda Pavlova (Bolshoi Theatre). În calitate de director artistic al companiei, Andrei Batalov intenționează să urmeze marile tradiții ale baletului rus lasate de marii maestri ai trecutului - Marius Petipa, Lev Ivanov, Alexander Gorsky, Mihail Fokin.
Astăzi Batalov nu numai că dansează el însuși, dar, de asemenea, învață pe alții - din 2010 el este un coregraf al Teatrului Mihailovski. Printre absolvenții săi, de exemplu, renumitul Leonid Sarafanov. Și, în 2014, a deschis la Sankt-Petersburg, Teatrul de balet clasic, la care a devenit director artistic.

BALETUL CLASIC din ST.PETERSBURG A. BATALOV este o companie tânără și dinamică, în mod clar educata în cea mai bună tradiție rusească.
Stele ca Andrey Batalov, Yevgeny Ivanchenko- Mariinsky Ballet, Leonid Sarafanov, Oksana Bondareva - Mihailovski Ballet, Alexandra Timofeeva, Evgheni Ivanchenko- Kremlin Ballet, Maria Poliudova,Vladimir Statnii , Ucraina sunt solistii principali ai companiei iar corpul de balet este de înaltă clasă.
Compania de Balet intruneste 50 de artiști profesioniști , absolvenți ai Academiei de Balet din Rusia Vaganova și ai celor mai mari școli de dans din Rusia și Ucraina, care sunt conduse de către maeștri de balet mari, foști dansatori emeriti.
Repertoriul companiei ‘’St.Petersburg Classical Ballet’’imbina capodopere ale baletului classic cum ar fi : "Lacul lebedelor", "Spărgătorul de nuci" și "Frumoasa din pădurea adormită" de P.Ceaikovski, "Chopiniane" "Giselle" de A.Adam, "Les Sylphides" de Michel Fokine , "Don Quijote", "Paquita" de L. Minkus si coregrafia contemporană - Alexei Miroshnichenko, Emil Faski și altele.
‘’St. Petersburg Classical Ballet of Andrei Batalov’’ este mândra de artiștii săi, care, prin talentul și creativitatea lor, garanteaza succesul companiei, artiștii avand un nivel artistic mare.
Decorul si costumele sunt create de maestrii in arta teatrala si sunt magnifice.
BALETUL CLASIC DIN ST.PETERSBURG A. BATALOV a efectuat turnee in Japonia, Spania, Elvetia, Germania, Franta, Italia, Cehia. In toamna sunt invitati in turneu in SUA.
Limbajul artei este universal şi etern. Este o limbă care n-are nevoie de traducere, care poartă peste tot armonia şi creativitatea.

director artistic - Andrei Batalov

Honoured Artist of Russia (2010)
Prize-winner at the International Ballet Competition in Nagoya (Japan, 1996, 1st prize)
Prize-winner at the International Rudolf Nureyev Ballet Competition (Budapest, 1996, 2nd prize)
Prize-winner at the Arabesque-96 Open Ballet Competition in Perm (1996, 1st prize and Mikhail Baryshnikov Prize)
Prize-winner at the International Ballet Competition (Paris, 1997, 1st prize)
Prize-winner at the International Ballet Competition in Moscow (1997, Grand Prix)
Born in Izhevsk (Udmurtia).
Graduated from the Vaganova Academy of Russian Ballet (class of Professor Valentin Onoshko).
From 1992-1994 he was a soloist with the St Petersburg State Academic Musorgsky Theatre Opera and Ballet. Joined the Mariinsky Ballet in 1994.
Repertoire includes:
La Sylphide (James); choreography by August Bournonville, revised version by Elsa-Marianne von Rosen,
Giselle (Classical Duet); choreography by Jean Coralli, Jules Perrot, Marius Petipa,
Le Corsaire (Ali, Lankedem); production by Pyotr Gusev after the composition and choreography by Marius Petipa,
La Bayadère (Solor, the Golden Idol); choreography by Marius Petipa, revised version by Vladimir Ponomarev and Vakhtang Chabukiani,
The Sleeping Beauty (Bluebird); choreography by Marius Petipa, revised version by Konstantin Sergeyev,
Don Quixote (Basilio); choreography by Alexander Gorsky,
Michel Fokine’s ballets Schéhérazade (Zobeide’s Slave), Le Spectre de la rose and Pétrouchka (Pétrouchka; production by Gary Chryst),
Prodigal Son (the Prodigal); choreography by George Balanchine,
Diane et Actéon Pas de deux from the ballet La Esmeralda; choreography by Agrippina Vaganova,
Romeo and Juliet (Mercutio); choreography by Leonid Lavrovsky,
The Legend of Love (Dance of the Jesters); choreography by Yuri Grigorovich,
Études; choreography by Harald Lander,
Le Jeune Homme et la mort; choreography by Roland Petit,
Manon (Lescaut); choreography by Kenneth MacMillan,
Ondine (Matteo); choreography by Pierre Lacotte,
Duet of Autumn Colours; choreography by Yevgeny Panfilov
and the pas de deux from the ballet Flames of Paris; choreography by Vasily Vainonen
as well as dances in the opera Faust (Pan).
From 2000-2002 he danced with the Royal Danish Ballet.

Pret bilet : 150 lei ;

more

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookies. Citește mai mult

Politica de cookies
Informatiile prezentate in continuare au scopul de a aduce la cunostinta utilizatorului mai multe detalii despre plasarea, utilizarea si administrarea "cookie"-urilor utilizate de site-ul adrnordest.ro administrat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est.
Ce sunt cookie-urile?
Cookie-ul este un fisier de mici dimensiuni, format din litere si numere, care va fi stocat pe computerul, terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care se acceseaza website-ul. La ce sunt folosite cookies?
Aceste fisiere fac posibila recunoasterea terminalului utilizatorului si prezentarea catre acesta a unui continut adaptat preferintelor sale. Cookies sunt utilizate in pregatirea unor statistici anonime agregate care ne ajuta sa intelegem modul in care un utilizator beneficiaza de pagina noastra web, permitandu-ne imbunatatirea structurii si continutului acestuia.
Ce cookie-uri folosim?
Website-ul adrnordest.ro foloseste cookie-uri de la terti, Trafic.ro si Google Analytics, in scopuri de analiza a vizitatorilor.
Cum pot fi oprite cookie-urile?
Este posibila setarea din browser pentru ca aceste cookie-uri sa nu mai fie acceptate sau browser-ul poate fi setat astfel incat sa accepte cookie-uri de la un site anume.
Toate browserele moderne ofera posibilitatea de a schimba setarile cookie-urilor. Accesati optiunea "ajutor" a browserului pentru mai multe detalii.
Pentru a intelege aceste setari, puteti consulta urmatoarele URL-uri:
• Setari cookie-uri Chrome
• Setari cookie-uri Mozilla Firefox
• Setari cookie-uri Safari
• Setari cookie-uri Internet Explorer
• Setari cookie-uri Opera
De ce sunt cookie-urile si/sau tehnologiile similare importante pentru Internet?
Cookie-urile si/sau tehnologiile similare reprezinta un punct central al functionarii eficiente a Internetului, ajutand la generarea unei experiente de navigare prietenoase si adaptate preferintelor si intereselor fiecarui utilizator. Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor poate face unele site-uri sau parti ale site-urilor imposibil de folosit.

Închide