Prima vară din an

Primăvara înseamnă trezirea la viață, mai multă acțiune, prospețime și dor de ducă, de natură, de verdeață. Acum se celebrează reînvierea forțelor naturii, recăpătarea puterii soarelui. În ziua echinocțiului de primăvară, feciorii bat ritualic pămîntul cu bâte și ciomege, pentru alungarea frigului: „Intră frig și ieși căldură/ Să se facă vreme bună/Pe la noi pe bătătură!”. A venit timpul pentru planuri de acțiune, suntem mai pregătiți ca oricând pentru experiențe noi, rezervele de energie latente sunt reactivate și putem porni în noi și îndrăznețe explorări... Dar nu înainte de a ne purifica și reîmprospăta.

Festivalul Ouălor Încondeiate

O manifestare unică în țară, Festivalul Național al Ouălor Încondeiate doreşte să pună în valoare o frumoasă tradiție a zonei – încondeierea ouălor - și să facă totodată cunoscută lumii această comună muzeu - Ciocănești.   Informatie preluata de la: http://www.cjsuceava.ro/index.php/ro/ciocanesti/59-festivalul-national-al-oualor-incondeiate

Paștele la mănăstiri

Petrece sărbătorile de Paște la faimoasele biserici și mănăstiri din Regiunea de Nord-Est. Fie că vei alege ca destinație mănăstirile și bisericile pictate din Bucovina, parte a patrimoniului mondial UNESCO, sau atmosfera pioasă și simplă a lăcașurilor de cult din Neamț, lumina sfântă a Învierii îți va pătrunde sufletul împreună cu povestea acestor locuri.

 

Mărțișorul - talisman

În multe locuri din Regiunea de Nord-Est, mărțișorul e rod al unor întâmplări legendare. Legende străvechi ne spun că de zilele Babelor, baba Dochia obișnuiește să toarcă și să își scuture cele nouă cojoace, unul câte unul, în fiecare din cele nouă zile.Târgurile și serbările de martie abundă în toate cele șase județe ale regiunii: frumoasele sărbătoriri bucovinene, dar nu uităm nici de târgurile de mărțișoare tradiționale, cum este cel din Botoșani.

Plaiuri cu flori sălbatice

O poiană cu brândușe, lăcrămioare sau ghiocei – nimic mai suprinzător și mai înduioșător decât o astfel de descoperire care să vestească puterea și farmecul primăverii. Regiunea de Nord-Est este bogată în astfel de comori pe care le poți găsi aproape în orice drumeție. De vizitat și respectat: rezervațiile floristice de o frumusețe unică, precum „Fâneţele seculare de la Ponoare”,  Pădurea Zamostea.,(Suceava) sau Movila lui Burcel (Vaslui).

 

Rafting și plutărit

Unul din râurile considerate ideale pentru practicarea raftingului în România este Bistrița. Cu puțin curaj și cu chef de adrenalină, puteți explora și voi apele învolburate sau mai liniștite ale Bistriței, fie cu barca de rafting, dar și cu pluta, așa cum făceau pe vremuri străbunii, cărând lemn la vale pe râu. Traseul începe în localitatea Crucea, situată în apropierea oraşului Vatra Dornei, lungimea traseului fiind de aproximativ  10 km până în localitatea Broşteni (podul Barnarului). Aflați povestea plutăritului sălbatic și gustați aventura.

Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor înseamnă acces gratuit la muzee și evenimente culturale. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european, desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta (2016) la a 12-a ediţie. Acest eveniment este organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, data adoptată de ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor) drept Ziua Internațională a Muzeelor. Sursa: Radio Iași