VATRA DORNEI
ISTORIC
Parte a regiunii istorice Bucovina de Sud, aflată în partea nordică a României, Tara Dornelor te cucereste de la prima vedere. Peisajul superb, atmosfera feerică, alături de specificul cultural, fac din aceasta zona o destinație perfectă de vacanță. Mica localitate aflată la confluența râurilor Bistrița Aurie și Dorna nu este o creație a epocii contemporane. Istoria stațiunii se întinde de-a lungul secolelor, de la 1592 si fiind recunoscută încă din secolul al XVIII-lea ca o importantă destinație turistică de către austriecii care își petreceau vacanțele aici, beneficiind de avantajele serviciilor balneare. Ţara Dornelor, din care Vatra Dornei face parte, reprezintă o zonă cu un trecut istoric interesant, fiind pe rând zonă independentă, parte a Ocolului Câmpulungului și parte, pentru mai mult de 100 de ani, din Imperiul Austro-Ungar. Acest trecut istoric, și în special perioada de stăpânire austro-ungară, au adus cu sine o mozaicare etnică și o diveristate culturală, care se resimte până astăzi în tradițiile, obiceiurile, portul, folclorul și arhitectura locală. Această îmbinare de influențe culturale și elemente specifice sporește frumusețea naturală a zonei.
AŞEZARE
Tara Dornelor este aşezată în nordul României, fiind componentă a judeţului Suceava. Arealul turistic Ţara Dornelor cuprinde municipiul Vatra Dornei şi 9 comune: Cârlibaba, Ciocănești, Iacobeni, Dorna Arini, Panaci, Șaru Dornei, Dorna Candreni, Coșna, Poiana Stampei.
FORME DE RELIEF:
– depresiune intramontană : altitudinea variază în jurul valorilor de 700 – 850 m.
– masive montane:
– GIUMALĂU – vf Giumalău 1857 m (NE)
– CĂLIMANI – vf Pietrosul Călimani 2100 m (SV)
– SUHARD – vf Omu 1932 m (NV)
– BISTRIȚEI – vf Pietrosul Bistriței 1792 m (SE)
CĂI DE ACCES
Vatra Dornei se află la 105 km departare de municipiul Suceava (aproximativ 2 ore transport auto şi 3 ore transport feroviar), 85 km de municipiul Bistriţa (aproximativ 1 ½ ore transport auto şi 5 ore transport feroviar). Cel mai apropiat aeroport se află în municipiul Suceava. Accesul se mai poate face şi pe Valea Bistriţei pe şoseaua ce leagă municipiul Piatra Neamţ de Vatra Dornei (165 km – aproximativ 3 ½ ore transport auto).
TURISM
Turism activ
Staţiunea Vatra Dornei pune la dispoziţia turiştilor iubitori ai schiului 3 pârtii de schi omologate : – Pârtia Veveriţa 800 m lungime, 180 m diferenţă de nivel, dotată cu teleschi, instalaţie de produs zăpadă artificială, nocturnă. – Pârtia Telescaun: 3200 m lungime, 400 m diferenţa de nivel, instalaţie de transport pe cablu tip Telescaun si doua babyschiuri; – Pârtia Parc: 900 m lungime, 150 m diferenţa de nivel, doua instalaţii de transport pe cablu tip teleschi şi 1 baby-schi; Totodată, telescaunul din Vatra Dornei poate fi utilizat şi în restul anului pentru o plimbare deosebită în sânul naturii până la altitudinea de aproximativ 1260 m. Urcarea durează 25 minute.
Turismul ecvestru poate fi practicat chiar și de persoane neexperimentate în echitație. Se recomandã, în special celor foarte stresați, fiind știut cã întotdeauna caii au un efect calmant, dar și celor care doresc sã facã mișcare, echitația fiind un sport care, în ciuda aparențelor, pune toți mușchii în mișcare.
Drumeţia este un bun prilej de relaxare activă, de cunoaştere a zonei şi de observare a naturii. Fie că vă aflaţi în Vatra Dornei sau în oricare din satele din zonă, puteţi alege să vă petreceţi câteva ore sau câteva zile explorând zona montană.
Bazinul Dornelor beneficiază de o rețea de trasee de cicloturism destinate atât turiștilor antrenați (trasee ce ajung în zona alpină a munților Dornei) cât și amatorilor (trasee circuit prin satele din Țara Dornelor).
Escalada si alpinism: masivul Rarau, prin Pietrele Doamnei, oferă mai mult de 100 de trasee cu grade diferite de dificultate unde puteți descoperi tainele escaladei la nivel de amatori sau participa la concursuri profesioniste de profil.
Nordic Walking: lungimea totală a traseelor amenajate la Vatra Dornei este de aproximativ 45 km.
River rafting / Easy rafting / Kayaking: dacă până în anii 1965, râurile Bistrița și Dorna erau utilizate pentru transportul lemnului prin plutăritul traditional, după anii 1990 bărcile profesionale de rafting și caiacele au luat locul plutelor.
Traseele au lungimi ce ajung si pana la 40 de km, dar cele tradiționale sunt de 15 – 20 km. Gradul de periculoazitate este redus, limita de vârstă fiind de doar 5 ani.
Tiroliana / Via ferrata: posibilitatea de a traversa văi sau râuri pe corzi sau cabluri de oțel. Ambiția de a reuși și a învinge propriile temeri și curajul pentru a încerca senzații posibile numai sub o îndrumare avizată.
Turism balnear
Faimoasă pentru serviciile sale balneare încă din secolul al XIX-lea, Vatra Dornei este cunoscută și astăzi ca o stațiune pentru toate vârstele, adresându-se atât persoanelor care doresc să-și fortifice organismul prin ascensiunile montane sau prin sporturile de iarnă, cât și celor care doresc să se odihnească într-un bioclimat tonic stimulent cu influență benefică asupra sistemului nervos.
Pentru refacerea sănătății, Vatra Dornei oferă factori naturali de cură precum:
– izvoarele cu apă minerală carbogazoase
– izvoarele termale, bicarbonatate, calcice, magnezice și sulfuroase
– mofete naturale de săruri de mare puritate și concentrație de CO2
– nămolul de turbă din zona Poiana Stampei.
Profilaxia, afecțiuni ale aparatului cardiovascular, ale aparatelor locomotorii, precum și cele asociate își pot găsi vindecarea aici, la Vatra Dornei prin intermediul unei curi externe bazate pe băi carbogazoase, băi de plante medicinale, dușuri, termoterapie (impachetari cu namol si parafina), electroterapie si fototerapie, dar și pulmoterapie (aerosoli cu apa sulfuroasa si medicamente). Nu trebuie să uităm nici de kinetoterapia la sală la bazinul kineto, masajul, cura de teren și mofetele.