Parcul Central Vatra Dornei

Parcul din centrul stațiunii Vatra Dornei rămâne una dintre cele mai accesibile și apreciate metode de agrement. Este un parc special, ce adăposteşte nenumărate veveriţe printre arborii bătrâni, devenit faimos datorită micuţelor animale. În Parcul Central, mai există şi alte obiective demne de toată atenţia: izvorul de apă minerală Parc, Pavilionul Japonez, Biserica Sfânta Treime. Tot aici, exact lângă parc, este şi Cazinoul – un monument istoric ridicat în 1896, care a îndeplinit de-a lungul timpului mai multe funcțiuni: sală de jocuri de noroc, sală de concerte și spectacole, precum și club muncitoresc. Din păcate, clădirea se află în prezent în stare de ruină.

Mai sus, în parc, găsim clădirea-monument a Izvorului Sentinela, construită în 1896. În decursul timpului, izvorul a purtat mai multe denumiri. Inițial a fost numit Izvorul Falkenhayn, după numele fostului ministru al agriculturii al Austro-Ungariei. Ulterior a primit numele de Izvorul Sentinela în cinstea societății culturale patriotice cu același nume, care a activat în orașul Vatra Dornei. După anul 1948 izvorul a fost numit 23 August, iar după Revoluția din decembrie 1989 a revenit la denumirea de Sentinela.

Pe aleea principală a parcului găsiți grupul statuar cu busturile lui Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Mihail Sadoveanu, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Kogălniceanu, Costache Negri și Alecu Russo, monumente istorice realizate în perioada 1964-2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *