Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina (Gura Humorului)
Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina este o institutie singulara în reteaua culturala româneasca, fiind singurul muzeu care a reusit sa transpuna cu mijloace muzeotehnice obisnuite acel segment de spiritualitate definitorie pentru orice etnie, popor, natiune : traditia populara.
Tematica muzeului a fost gândita ca o calatorie virtuala în universul spiritual al satului bucovinean de la sfârsitul secolului al XIX-lea. Vizitatorului Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina i se dezvaluie taine nebanuite ale calendarului popular bucovinean începând cu practicile de la Sfântul Andrei, continuând cu cele specifice Craciunului, Anului Nou, Bobotezei, începuturilor de an agrar, pastoral, apicol si pomicol, sarbatorii pascale, sarbatorii solstitiale a Sânzienelor si încheind cu practici specifice sarbatorilor de toamna, Sfânta Parascheva ( Vinerea Mare ) si Sfântul Dumitru.
În cadrul muzeului functioneaza si Galeria de Arta “Georges Cotos” , gratie unei donatii generoase ( 200 de tablouri ) facuta de un om extraordinar – pictorul francez de origine româna Georges Cotos, nascut în anul 1915, în Straja Bucovinei. Elogiat de critica de specialitate, bine cotat pe piata de arta europeana si nu numai, Georges Cotos a expus în mari capitale ale lumii uimind, de fiecare data, prin forta expresiei plastice si prin explozia de culoare a lucrarilor sale nonfigurative.