Axa Culturală a Iașului (Palatul Culturii, Mitropolia, Piața Unirii, Universitate, Copou, Grădina Botanică)

 

Palatul Culturii din Iași este o clădire emblematică, construită, în perioada 1906 – 1925, în perimetrul fostei Curți Domnești medievale moldovenești, pe locul fostului Palat Domnesc. Clădirea este înscrisă în Lista monumentelor istorice. Astăzi, Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Național „Moldova”, ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei (1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (1943), Muzeul de Artă (1860), Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” (1955), precum și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural (1975). În aripa de nord-est a palatului se află sediul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” (1920).

Palatul Mitropolitan din Iași este o clădire istorică din municipiul Iași, construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea și refăcută în perioada 1902-1905, în care se află reședința mitropoliților Moldovei și Bucovinei. Edificiul este situat în centrul orașului Iași, la sud-vest de Catedrala Mitropolitană.

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași

În anul 1856 a fost înfiinţată prima Gradină Botanică din România, de către medicul şi naturalistul Anastasie Fătu, mare patriot, filantrop şi om de cultură. Gradina Botanică a ocupat mai multe locaţii din Iaşi, până când s-a decis mutarea ei în spaţiul actual, pe dealul Copou, pentru a satisface cerinţele de învăţământ. Astăzi, Grădina Botanică din Iaşi acoperă o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare.

Sectorul Sere cuprinde plante mediteraneene, tropicale şi subtropicale, numeroase flori ornamentale şi o colecţie de cicadaceae (fosile vii).

Sectorul Ornamental contine taxoni, în exemplare unice sau grupaţi în colecţii. Sectorul dispune de o gamă variată de plante decorative, ierboase şi lemnoase, care constituie o expoziţie cu caracter permanent.

Sectorul Rozariu cuprinde varietăţi de trandafiri nobili.

Grădina Copou (sau Parcul Copou) este cel mai vechi parc din Iași, situat pe dealul Copoului. Parcul datează din prima parte a secolului al XIX-lea (amenajarea sa a început în anii 1833-1834), în centrul său fiind amenajat „Obeliscul cu lei„, numit inițial „Monumentul Legilor Constituționale”, ridicat după planurile lui Gheorghe Asachi în cinstea generalului rus Pavel Kiseleff și a reformelor introduse de acesta în Moldova. Tot în acest parc se află “Teiul lui Eminescu”, ca și un muzeu închinat aceluiași poet. O serie de busturi dedicate unor mari personalități ale culturii române străjuiesc aleea principală a parcului.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) sau Universitatea din Iași, este o universitate de stat de cercetare avansată și educație din Iași,România.[1] Este prima universitate modernă din România. Clădirea universității se remarcă prin arhitectura deosebită, interioarele acesteia fiind ornate cu sculpturi, arcade și picturi executate de artiști celebri.

Piața Unirii, principala piață a orașului Iași, este o zonă simbol, un loc de întâlnire, de socializare, dar purtând și semnificație istorică.

Grupul statuar din bronz din mojlocul careului Piața Unirii este amplasat pe locul unde, în anul 1859, s-a jucat „Hora Unirii”. Este prima statuie ridicată prin subscripție națională, în urma apelurilor lui Nicolae Iorga. Statuia, de 3,5 m înălțime, este asezată pe un soclu și un piedestal de piatră albă – granit de Italia, cu înălțimea totală de 6,5 m (autor, Raffaello Romanelli). Alexandru Ioan Cuza este reprezentat ținând cu ambele mâini o sabie cu vârful în jos. La baza soclului exista un grup statuar, reprezentând, în mărime naturală, pe cei 4 „sfetnici” ai lui Cuza-Vodă, care au contribuit la unirea Principatelor: Mihail Kogălniceanu, General Ioan Em. Florescu, Costache Negri și Nicolae Crețulescu. Sursele informației: Centrul de Informare Turistică Iași și Wikipedia