
Descriere
Pornește într-o experiență a simțurilor pe Ruta Gastronomică Descoperă Nord-Est, acolo unde gusturile autentice moldovenești se împletesc cu povești, tradiții și peisaje fermecătoare. De la crame cu vinuri rafinate și restaurante cu specific tradițional, până la hanuri încărcate de istorie și puncte gastronomice locale unde bucatele sunt gătite „ca la mama acasă”, această rută te invită să descoperi savoarea unei regiuni bogate în cultură și ospitalitate. Fiecare oprire este o celebrare a autenticului, o întâlnire cu oameni pasionați și rețete păstrate din generație în generație, transformând călătoria într-un adevărat festin cultural și culinar.
O călătorie este o experiență complexă, în care sunt implicate toate simțurile și, de multe ori, identitatea unui loc este legată și întregită de gust, de gastronomie. Sunt locuri îndestulătoare, în care preparate sățioase, semnificative și arome puternice alină orice suferință și umplu sufletul cu un fel de preaplin de bine, astfel încât supărările devin mici, dispar. Există locuri dulci și domoale, precum cea mai rafinată dulceață și există locuri atât de sălbatice și primare, care schimbă chimia stărilor tale fără să înțelegi de ce, fără vreun anunț bombastic. Un astfel de loc este Regiunea de Nord-Est a României, cu județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău și Vaslui, parte din regiunea istorică a Moldovei.
Ingredientele ospățului tradițional moldovenesc sunt simple și brute, provin din belșugul pământului, în strânsă comuniune și dragoste de anotimpuri, cele patru fețe ale anului; rețetele bucatelor autentice sunt binecunoscute. Așa că am decis să vorbim mai degrabă despre ingrediente sufletești – stări pe care le creează fiecare destinație culinară din rețetarul strămoșesc, trăiri unice cu scofeturi moldovenești.
Călătoria prin Moldova savuroasă poate fi descoperită și în paginile broșurii „Savori Moldovenești”, care pornește și se întoarce ori de câte ori este nevoie la valea borșului, înainte de a explora cetatea sarmalei și fortificații precum mielul la tigaie sau fasolea cu afumătură; periplul conține și rezervații naturale precum cea a tochiturii moldovenești.
Se merge, desigur, la mănăstirea cu fasole bătută pentru odihnă scurtă și rugăciune, după care sufletul se ridică spre palate dulci, cu fructe, din ce în ce mai rafinate. Atenție, însă, toate aceste destinații pricinuiesc amintiri și provoacă un puternic sentiment de dor, acel ceva unic, românesc.
Judetul Botosani

Crama Jitar

Restaurant Popas Cucorăni

La Nea Titi Brehuiești

Mosia Cai de Vis

Păstrăvăria La Măriuca
Județul Suceava

Casa Bucovineana

Hanul lui Mujdei

La Hanu Cotu Buhii

Pensiunea La Conac
Județul Neamț

Cercul Gospodinelor

Hanul Ancutei

Pastravaria Cracaoani

Pensiunea Aristocratis

Taverna de Neamt
Județul Iași

Casa Bolta Rece

Castel Sturdza

Crama Hermeziu

Cramele Cotnari

La Conac

Restaurant Rustic
Județul Vaslui

Crama Domneasca

Domeniile Averesti

La Livada
Județul Bacău

Complex Turistic Casa Creangă

Crama Domneasca

Ferma Stâna Dacilor

Restaurant Podu cu Lanturi
